Ayurvedisk medicin är troligen det äldsta naturmedicinska systemet och i hela världen och kommer från Indien. Inom ayurvedan används en variation av botemedel, som detox (utrensning), örter och mineraler, massagetekniker, yoga och meditation.
Forntida visa kvinnor och män samlades på Himalaya för flera tusen år sedan, och fick i meditation till sig kunskap om livet, som ayurveda betyder.

Man talar om fem baselement, jord, vatten, eld, luft, och eter. Dessa element existerar inom den mänskliga kroppen och formar de tre doshorna, eller de basala fysiologiska principerna som styr de kroppsliga funktionerna. De tre doshorna, människotyperna är: vata, pitta och kapha, och kombinationer av dem.Vata doshan är associerad med luft och eter, och främjar rörelse och lätthet i kroppen. Vata personen är ofta smal och har en lätt fysik, torr i huden, energisk och rastlös. När vatan är i obalans kan det resultera i nervösa problem, hyperaktivitet, sömnlöshet, ryggproblem och huvudvärk.

Pittan associeras till eld och vatten, och kroppen är ansvarig för ämnesomsättning och matsmältning. Pitta karaktären är normal byggd, normal till känslig hy, bra matsmältning och bra koncentrationsförmåga.En pitta obalans manifestarar ofta sig själv som ilska och agressioner och stressrelaterade tillstånd som magkatarr, magsår, leverproblem, högt blodtryck mm.

Kapha doshan associeras till jord och vatten. Denna dosha bibehåller kroppens motståndkraft. Människor karaktiserade som kapha är generellt välbyggda och har oljig hy etc. De är ofta lugna och fredliga. Kapha obalanser manifesteras emotionellt som habegär och ägande, fysiskt som övervikt, utmattning, luftrörs och bihålebesvär.

Dagens snabba tempo leder till stress och spänningar, som i sin tur skapar obalanser i doshorna.

På Divya arbetar vi inte enbart med obalanser som kommer i uttryck i huden, utan genom att arbeta med de tre doshornas balans, kan vi komma djupare ner och nå balans i hela den individuella konstitutionen, inklusive huden.

Alla ayurvediska behandlingar inleds med en presentation och dosha bestämning för dig. Vi använder endast organiska oljor och örter som är fria från kemikalier, konserveringsämnen och syntetiska tillsatser, i alla våra behandlingar.

(läs mer om doshor här)